Are (InterActory)
Architectuur REpositories en REgistries

De metafoor van de eekhoorn

Metaforen over architectuur zijn fijn! Vaak worden metaforen gebruikt op basis van de bouwwereld. Dat is logisch er zijn een aantal raakvlakken met dit beroep. Alhoewel ik van mening ben dat die raakvlakken veel minder zijn dan we zouden willen. Architectuur in de bouw heeft heel veel te maken met engineering, in enterprise architectuur is dat nauwelijks het geval.

Ik heb al vele andere metaforen gebruikt over het werk van de enterprise architect die meer overeenkomen dan die van de bouwwereld. Ik ga ze hier niet allemaal uitgebreid behandelen, sommige zijn ook alleen maar uit te leggen bij een borrel of tijdens een niet lopend gesprek op een verjaardagsfeest. Ik noem er een paar: een gezinsvoogd, een meubelmaker, een meteoroloog en een huisarts.

In deze blog komt er eentje bij de metafoor van de eekhoorn. Een eekhoorn is 's zomers een nijver diertje dat doende is met het verzamelen van eten voor de winterperiode wanneer hij minder actief is. Hij bergt dat eten op meerdere plaatsen op om ze in de winter op te halen en op te eten. Helaas, veel bewaarde voorraadjes kan de eekhoorn in de winter niet meer terugvinden. Hij heeft zoveel voorraadjes gemaakt dat hij er een groot aantal vergeet.

Wat is nu de metafoor met de architect? Veelal is een architect betrokken bij meerdere projecten en draagt daar allerlei vormen kennis bij. Dat kunnen principes zijn, patronen, afbeeldingen, documenten zoals PSA's management letters checklists en vele andere brokjes architecturele kennis.

Hoe vaak kunnen we net als de eekhoorn onze noten niet meer terugvinden? Als ik kijk naar mijn eigen dagelijkse praktijk dan moet ik bekennen dat dat heel erg vaak is. Vaak is het zelfs zo erg dat ook al weet ik dat ik een soortgelijk probleem al een keer opgelost heb ik toch niet in staat ben de bijbehorende kennis op te zoeken.

Je kunt wel nagaan hoe dit eruitziet als je met collega architecten werkt die ook overal brokjes kennis, goede ideeen en goede diagrammen en afbeeldingen gemaakt hebben. Dan moet je maar hopen op een mazzeltje. Net als die eekhoorn in een bos met een hoge eekhoorndichtheid die een wintervoorraad van een andere eekhoorn vindt!

Ik probeer tegenwoordig mijn zaken beter op orde te houden en gebruik daarvoor de PSAssistent, kijk voor meer informatie op: PSAssistent.


Andere pagina's over dit onderwerp

Prototype modelleerscherm archimate extensie!
Datamodel architectuur repository
Webversie Risico Extensie
Checklist registratie
Checklists
Modelleren in archimate op een webpagina
ASP.Net en DynamicData
Risk Extension
Enumeraties of tweenumeraties
Eerste ervaringen met Visual Lightswitch
Checklists en meer
Lightswitch of light switch
Microsoft Lightswitch Beta
Matrix reloaded
Modelleeromgeving
Nieuwe versie PSAssistent
Aangepaste versie PSAssistent
Overzicht Archimate Risico Extensie
De passie van een architect
Stand van zaken prototype
PSAssistent versie 0.7
Opmaak set voor PSAssistent
Website voorbeeld PSAssistent documentatiesite
Registratiemodule
Architectuurrichtlijnen
Dynamic Data Scaffolding
Stakeholders en concerns
De kop is eraf
Toolselectie ARE project
Uitwisselportaal
Aanpassingen Visio koppeling PSAssitent
Welkom