Are (InterActory)
Architectuur REpositories en REgistries

Architectuurrichtlijnen

Een paar weken geleden was ik bij een sessie voor de ICT afdeling waarbij een architectuur gepresenteerd werd. Op een gegeven moment ontstond er een discussie over standaarden en architectuurrichtlijnen. Tijdens die discussie was het onderwerp waarom standaarden en richtlijnen nodig zijn. Een van de aanwezigen was zeer stellig in zijn bewering dat standaarden en richtlijnen alleen nodig zijn om de gewenste oplossing te kunnen beheren.

In eerste instantie vond ik het een interessante gedachte die misschien wel waar kan zijn. Beheer is tenslotte een grote kostenpost, er zijn een hoop medewerkers bij betrokken, en beheer heeft veel impact op het goed functioneren van een oplossing. Toch ben ik van mening dat beheer niet de enige bepaler is van richtlijnen en standaarden. Er is meer!

Zo zijn er gebruikers die de oplossing gebruiken en eisen stellen aan zaken als gebruiksgemak, aantrekkelijkheid van de gebruikersinteractie en gewenste functionaliteit. Maar ook zaken als beschikbaarheid, bedrijfszekerheid en performance zijn voor de gebruikers belangrijke criteria. Is dit dan de groep die de uiteindelijke richtlijnen moeten bepalen?

Nee, er is meer, zo kunnen er managers zijn die in belangrijke mate bepalen welke richtlijnen gelden. Bijvoorbeeld minimale kosten of maximale winst. Iedereen kent voorbeelden van oplossingen waarbij inschrijven of kopen van dienstverlening verrassend eenvoudig is maar uitschrijven of retourneren verrassend moeilijk. Ook daaraan kunnen richtlijnen ten grondslag liggen.

Als laatste wil ik indirecte stakeholders noemen, bijvoorbeeld de wetgever of, zoals je bij overheden veel ziet, richtinggevende instellingen die standaarden en richtlijnen geven. Denk bijvoorbeeld aan govcert of de NORA.

Het opstellen van architectuurrichtlijnen is dan ook echt een taak voor IT architecten. Niet dat zij ze zelf moeten gaan bepalen, maar zij moeten in samenspraak met de betrokkenen bepalen welke richtlijnen relevant zijn en welke niet. Dus stakeholderrichtlijnen opgesteld door architecten. 


Andere pagina's over dit onderwerp

Prototype modelleerscherm archimate extensie!
Datamodel architectuur repository
Webversie Risico Extensie
Checklist registratie
Checklists
Modelleren in archimate op een webpagina
ASP.Net en DynamicData
De metafoor van de eekhoorn
Risk Extension
Enumeraties of tweenumeraties
Eerste ervaringen met Visual Lightswitch
Checklists en meer
Lightswitch of light switch
Microsoft Lightswitch Beta
Matrix reloaded
Modelleeromgeving
Nieuwe versie PSAssistent
Aangepaste versie PSAssistent
Overzicht Archimate Risico Extensie
De passie van een architect
Stand van zaken prototype
PSAssistent versie 0.7
Opmaak set voor PSAssistent
Website voorbeeld PSAssistent documentatiesite
Registratiemodule
Dynamic Data Scaffolding
Stakeholders en concerns
De kop is eraf
Toolselectie ARE project
Uitwisselportaal
Aanpassingen Visio koppeling PSAssitent
Welkom